<h2>Κρεοπωλείο Μανώλης</h2> <h2>Κρεοπωλείο Μανώλης</h2> <h2>Κρεοπωλείο Μανώλης</h2> <h2>Κρεοπωλείο Μανώλης</h2>
Previous Next
Τρόποι και χρόνος ψησίματος

Τρόποι και χρόνος ψησίματος


Είτε ψήνεται στο τηγάνι, το γκριλ ή το φούρνο, ο βαθμός ψησίματος του κρέατος ποικίλει ανάλογα με τις προτιμήσεις.

Ο βαθμός ψησίματος (από το ελαφρά έως το πολύ ψημένο κρέας) προκύπτει από το χρόνο ψησίματος ή τη θερμοκρασία που αναπτύσσεται στο κέντρο του (με την προϋπόθεση ότι διαθέτουμε ειδικό θερμόμετρο κρέατος): σχεδόν άψητο (bleu-μπλέ), ελαφρά ψημένο (saignant – σενιάν), μέτρια ψημένο (à point – α πουέν) και καλοψημένο (bien cuit – μπιεν κουί).

Ο κιμάς, όταν προορίζεται για παιδιά, πρέπει να ψηθεί πολύ καλά στο εσωτερικό του: το χρώμα του πρέπει να είναι καφέ-γκρίζο, σε καμία περίπτωση κόκκινο ή ροζ.

Για ένα κομμάτι κρέατος στο γκριλ ή το τηγάνι, μετρίου πάχους (1,5 – 2 εκ.)

  • Bleu: 30 δευτερόλεπτα σε πολύ δυνατή φωτιά, δηλαδή ένα απλό γύρισμα στο γκριλ ή στο τηγάνι. Το κρέας είναι ζεστό από έξω, με ωραίο χρώμα, ενώ το εσωτερικό του είναι χλιαρό.
  • Saignant: 30 δευτερόλεπτα σε πολύ δυνατή φωτιά για να θωρακιστεί το κρέας και 1,5 λεπτό σε δυνατή φωτιά
  • A point: 30 δευτερόλεπτα σε πολύ δυνατή φωτιά και 2,5 λεπτά σε μεσαία φωτιά
  • Καλοψημένο: 30 δευτερόλεπτα σε πολύ δυνατή φωτιά και 3 λεπτά σε σιγανή φωτιά